Loading...
tr usd
USD
-0.01%
Amerikan Doları
38,48 TRY
tr euro
EURO
0%
Euro
43,89 TRY
tr chf
CHF
-0.19%
İsviçre Frangı
46,64 TRY
tr cny
CNY
0.12%
Çin Yuanı
5,30 TRY
tr gbp
GBP
-0.67%
İngiliz Sterlini
51,36 TRY
bist-100
BIST
-0.88%
Bist 100
9.143,87 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.49%
Gram Altın
4.085,32 TRY
btc
BTC
0.15%
Bitcoin
94.389,96 USDT
eth
ETH
-1.59%
Ethereum
1.769,21 USDT
bch
BCH
0.03%
Bitcoin Cash
363,90 USDT
xrp
XRP
-2.56%
Ripple
2,18 USDT
ltc
LTC
-2.37%
Litecoin
83,52 USDT
bnb
BNB
-0.4%
Binance Coin
598,60 USDT
sol
SOL
-1.63%
Solana
143,93 USDT
avax
AVAX
-2.21%
Avalanche
21,09 USDT

Dolar/TL’de Bayram sürprizi:  Piyasa kapalıyken yükseldi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomi ve Finans Piyasaları uzmanı Ömer Rıfat Gencal, X platformunda yaptığı paylaşımda bayram süresince Dolar/TL kurundaki artışa dikkat çekti.

DOLAR/TL BAYRAM ÖNCESİ 32.35 SEVİYESİNDEYDİ

Gencal’ın paylaştığı bilgilere göre, bayram öncesi Dolar/TL kuru 32.35 seviyesindeydi. Bayram süresince 51 kuruş artış göstererek, şimdiye kadar görülen en yüksek seviye olan 32.86’ya ulaştı.

19 Haziran Çarşamba saat 11:00 sularında BloombergHT ekranlarında yayınlanan bilgiye göre, kur 32.5577, düne göre %0.08 geriliyor.  Bayramda iç piyasalar kapalı, fakat TL dünya FOREX pazarlarında işlem görüyor.

Kur niye yükselmiş olabilir?

Ömer Rıfat Gencal şunları kaydetti:

Bayramda satan tarafın kamu bankaları olduğu söyleniyor..

Şimdiye kadar uygulanan sistemin kamu bankası satsın TCMB’den alsın olduğunu bildiğimize göre

Carry trade ile servet transferi kimden kime olmaktadır?

Not: Ekonomistler ve piyasa oyuncuları arasındaki en hararetli tartışmadır.

Dr. Mahfi Eğilmez’in kendi adını taşıyan blogunda bugün yayınladığı “Kur Niçin Yükseliyor?” başlıklı yazısı şöyle:

Normal koşullarda bayramların öncesinde ve bayram sırasında kur düşer. Çünkü bayramda, tatile gitmek ya da kurban kesmek isteyen ve o nedenle Türk Lirası ihtiyacı olan insanlar ellerindeki veya banka hesaplarındaki dövizleri bozdururlar. Bu eylem Türk Lirasına olan talebi artırdığı, dövize olan talebi düşürdüğü için de USD/TL kuru düşer ve Türk Lirası değer kazanır. Bayram sonrasında ise bu kez söz konusu Türk Liralarını ellerine geçirenler döviz talebinde bulunur ve kur yeniden yükselir. Normal koşullarda olan budur. Bu kez tam tersi oldu. USD/TL kuru düşmek bir yana yükselmeye başladı. Demek ki normal koşulların dışında gelişmeler oldu.

Yabancıların, Türkiye’ye carry trade çerçevesinde para getirmesinde birkaç önemli yatırım bankasının Türkiye hakkında verdiği “Türkiye’ye yatırım yapılma zamanı” görüşü etkili oldu. Yabancılar buraya para getirdiler, Türkler de dövizlerini bozdurup Türk Lirası mevduata ve/veya devlet tahvillerine yöneldiler, bunun sonucunda Türk Lirasına talep artarken dövize talep düştü. Bu aşamada ekonominin en temel kanunu işlemeye başladı ve Türk Lirası, yabancı paralara karşı değer kazandı. Aslında Merkez Bankası bir yandan da ihracatçıyı korumaya çabalamasa kur daha da aşağıya gidecekti.

Erdoğan’ın sözleri piyasada sonbaharda faiz indirimine gidileceği şeklinde anlaşıldı

Bayramdan birkaç gün önce Citibank, yatırımcılara verdiği Türkiye’ye yatırım tavsiyesini kaldırdı. Bu gelişmeyle birlikte TL varlıklardan yavaş da olsa bir çıkış başladı ve kur da hafif hafif yükselmeye yöneldi. Bayram öncesi yaşanan ve kuru yukarı iten ilk gelişme buydu. Cumartesi günü de Cumhurbaşkanı, bir soru üzerine şöyle bir cümle kurdu: “Bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor. İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız.” Bu sözler piyasada sonbaharda faiz indirimine gidileceği şeklinde anlaşıldı. Çünkü daha önce enflasyonun nedeninin faiz olarak gösterilmesi söz konusu olmuş ve faiz indirimlerine gidilmişti. Kurun yukarıya gitmesinin ardındaki ikinci neden budur. Böylece öteden beri kulaktan kulağa fısıldanan “Eylül Beklentisi” açık açık konuşulur oldu. Faizin düşürülmesi kuşkusuz bu yolla elde edilecek kazancı düşüreceği için alınan yüksek riske değip değmeyeceği tartışmasını gündeme getiriyor. Ne var ki yukarıda anlattığım mekanizmayla dolar faizine dönüşen Türk Lirası mevduat faizinin de uzun süre bu şekilde devam etmesi mümkün değil.

FÖŞ yorumu:  Carry trade volatilitesini artırmak da bir  neden olabilir

Kurda Ömer’in dikkatimize getirdiği harekt tesadüfi de olabilir. EĞER, gerçek bir nedeni varsa, muhtemelen kamu bankaları piyasanın sığ olduğu bu dönemde alım-satım yaparak, kur oynaklığını artırıyor. Bu şekilde, carry trade “risksiz kazanç“ olmaktan çıkıyor.

Mahfi Eğilmez Erdoğan’ın faizlerle ilgili sözlerini gündem getirdi. Bence tüm Bayram boyunca YouTube’da uzmanaların tartıştığı AKP-MHP ittifakının sona ermesi olasılığı ve akabinde erken seçim senaryoları da bir miktar telaş yaratmış olabilir.

Aşağıdaki video erken seçim olasılığını değerlendirdim:

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.